Kaj da kuham danas

Brza i spora hrana, slatkiši, grickalice, recepti i neizbježno uživanje u jelu i piću.
Prethodna temaSljedeća tema
Avatar
Croatia Orion1984
Verified
Global Moderator
Global Moderator
Postovi: 559
Pridružen/a: 31. 07. 2021. (08:56)
Lokacija: Zagreb
Zahvalio se: 186 puta
Dobio zahvalu: 267 puta
Država:
Croatia (hr)
Croatia
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#71

Post Postao Croatia Orion1984 »

Kineski je bolji jer se lakše čisti. Svaka čast domaćem, ali što je previše je previše.

Inače probat ću ovo sa treskanjem, ima smisla, iako ni s nožem nije prevelika muka.


Kad nepravda postane zakon otpor postaje dužnost
Avatar
Croatia Iznogoud
Verified
Napredni forumaš
Napredni forumaš
Postovi: 987
Pridružen/a: 04. 08. 2021. (19:33)
Upozorenja: 1
1
Zahvalio se: 134 puta
Dobio zahvalu: 210 puta
Država:
Croatia (hr)
Croatia
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#72

Post Postao Croatia Iznogoud »

Orion1984 je napisao/la: 17. 10. 2021. (14:32) Kineski je bolji jer se lakše čisti. Svaka čast domaćem, ali što je previše je previše.

Inače probat ću ovo sa treskanjem, ima smisla, iako ni s nožem nije prevelika muka.
Probaj, ja to radim. Manja zaj... nego sa vodom ili mikrovalnom.

Svojedobno sam taj češnjak u tubi nabavljao iz Mađarske. Genijalna stvar.

slika


Avatar
ZgSash
Verified
Global Moderator
Global Moderator
Postovi: 1743
Pridružen/a: 08. 07. 2021. (09:50)
Zahvalio se: 227 puta
Dobio zahvalu: 413 puta
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#73

Post Postao ZgSash »

psmtr, gladan sam
Frijoles charros jednostavno je meksičko jelo koje će se svidjeti ljubiteljima pikantnog graha. Za recept će vam trebati i meso, poput slanine ili dimljene šunke, a strpljivim kuhanjem izvući ćete najbolje od arome. Frijoles charros pripremali su meksički kauboji kako bi imali dovoljno snage za fizički rad, a jede se i danas – najčešće uz rižu ili kukuruzni kruh.

Sastojci za meksičko varivo:

450 g suhog graha
340 g slanine
1 luk
1 ljuta papričica
3 češnja češnjaka
400 g pelata
1,4 l pileće juhe
2 lovorova lista
lišće korijandra
sol, papar

Priprema:

1. Grah namočite preko noći. S stavite u veliku zdjelu i dvostruko prelijtevodom.

2. Narežite slaninu i pržite je oko pet minuta. Zatim dodajte sjeckani luk i papričicu očišćenu od sjemenki te pržite miješajući dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte usitnjeni češnjak i pržite miješajući oko 30 sekundi.

3. Dodajte grah, temeljac, lovorov list, 2 žličice soli, pustite da zavrije na jakoj pa smanjite na vatru, poklopite i kuhajte dok grah ne omekša.

4. Zatim otklopite, dodajte rajčice i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok grah ne postane kremast i dok se tekućina ne reducira. Začinite po ukusu, izvadite lovorov list i pospite lišćem korijandra.


Your biggest desire is your greatest weakness
Avatar
Croatia Iznogoud
Verified
Napredni forumaš
Napredni forumaš
Postovi: 987
Pridružen/a: 04. 08. 2021. (19:33)
Upozorenja: 1
1
Zahvalio se: 134 puta
Dobio zahvalu: 210 puta
Država:
Croatia (hr)
Croatia
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#74

Post Postao Croatia Iznogoud »

Nešto puput Chili con carne.


Avatar
ZgSash
Verified
Global Moderator
Global Moderator
Postovi: 1743
Pridružen/a: 08. 07. 2021. (09:50)
Zahvalio se: 227 puta
Dobio zahvalu: 413 puta
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#75

Post Postao ZgSash »

yup
jedino ostaje neodgovoreno pitanje di su kauboji nalazili pilecu juhu...


Your biggest desire is your greatest weakness
Avatar
Croatia Iznogoud
Verified
Napredni forumaš
Napredni forumaš
Postovi: 987
Pridružen/a: 04. 08. 2021. (19:33)
Upozorenja: 1
1
Zahvalio se: 134 puta
Dobio zahvalu: 210 puta
Država:
Croatia (hr)
Croatia
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#76

Post Postao Croatia Iznogoud »

Jedna moja improvizacija koju sam znao raditi za večeru:

Skuham brokulu (preferiram onu smrznutu malu) u slanoj vodi na isti način kao njoke.
Kad ju stavim ocijeđenu na tanjur, dodam kečap i naribani sir.
Et voila!


Avatar
Coeli
Verified
Napredni forumaš
Napredni forumaš
Postovi: 754
Pridružen/a: 15. 07. 2021. (15:17)
Zahvalio se: 233 puta
Dobio zahvalu: 258 puta
Status: Online

Kaj da kuham danas

#77

Post Postao Coeli »

Za Novu godinu uvijek pravim reform tortu, na glasu kao kraljicu torti. Što se mene tiče, zasluženo.
Bolja je kad dan dva odstoji, zato je pravim ranije, to jest, danas. Treći, četvrti dan je najbolja, samo je problem što je onda više nije puno ostalo, ako uopće. :x1:
Recept dolje je s orasima, ali može se praviti s jednakom količinom lješnjaka ili badema. Ove godine radim je s bademima ali jako je fina i s orasima. Fina je i s lješnjacima ali jako ih je teško očistiti (ne, ne pada ljuskica skoro pa 'sama od sebe' kad se stave u pećnicu na 200 stupnjeva, kaj god). :x6:
Previše je to gnjavaže, prošle godine sam ju tako radila i više pouzdano neću.
Preporučam uz reformicu šlag (pravi, od tučenog slatkog vrhnja).

Recepta za reformicu ima i s više jaja, manje šečera i tako to, pa kako tko voli. Ova s 10 jaja i u slađoj varijanti meni je jako fina i ima je dosta, nije mi jasna poanta slabo slatkih kolača, kolač valjda po defaultu treba biti sladak, što će mi inače kolač???

Evo dobar recept za one koji nisu probali, a htjeli bi. Jedina razlika je što stavljam 300 g oraha ili čega već, to je zbilja posve dovoljno, no tko želi, može i više.

Kore za reformicu najjednostavnije je ispeći u velikom plitkom plehu, u dvije runde, tako da se smjesa podjeli na pola. Na taj način ne moraju se rezati (što zna bit gnjavaža), osim svaku koru po dužini na pola, tako da se dobiju četiri.

I to je to. :x32:

http://probajovako.blogspot.com/2013/03 ... torta.html

Ima još recepata ali manje više sve je to isto.


Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.
Avatar
tockica
Verified
VIP forumaš
VIP forumaš
Postovi: 1752
Pridružen/a: 08. 07. 2021. (23:42)
Zahvalio se: 832 puta
Dobio zahvalu: 613 puta
Status: Offline

Kaj da kuham danas

#78

Post Postao tockica »

Coeli napisa
Fina je i s lješnjacima ali jako ih je teško očistiti (ne, ne pada ljuskica skoro pa 'sama od sebe' kad se stave u pećnicu na 200 stupnjeva, kaj god). 
Jesi ih probala tako vruće odmah u krpu zamotati? Dok se ne ohlade. A onda ruljiti krpom da se odlupi ljuska?

Reform torta - mljac... :saysa:
Pozovi me na Reform tortu, draga, ako si tužna ili sama... :pensatore:


Glup, gluplji, woke! (by Sky7)
Avatar
Coeli
Verified
Napredni forumaš
Napredni forumaš
Postovi: 754
Pridružen/a: 15. 07. 2021. (15:17)
Zahvalio se: 233 puta
Dobio zahvalu: 258 puta
Status: Online

Kaj da kuham danas

#79

Post Postao Coeli »

tockica je napisao/la: 31. 12. 2021. (14:52) Coeli napisa
Fina je i s lješnjacima ali jako ih je teško očistiti (ne, ne pada ljuskica skoro pa 'sama od sebe' kad se stave u pećnicu na 200 stupnjeva, kaj god). 
Jesi ih probala tako vruće odmah u krpu zamotati? Dok se ne ohlade. A onda ruljiti krpom da se odlupi ljuska?

Reform torta - mljac... :saysa:
Pozovi me na Reform tortu, draga, ako si tužna ili sama... :pensatore:
Jesam, probala sam i otpale su ljuskice najviše do pola, ostalo je trebalo noktima strugati (dvaput sam vraćala u pećnicu). Potrajalo je, fala, neću se više s time igrati.

Dođi kad god te volja, tješit ćemo se tortom i južnjačkom utjehom. :x24:


Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.
Prethodna temaSljedeća tema